Περιηγηθείτε στη Νάξο με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με σπάνια ομορφιά και ιδιαίτερη μορφολογία εδάφους. Το νησί συνδυάζει την κυκλαδίτικη ομορφιά, μοναδικές παραλίες με ξανθιά ψιλή άμμο και καταγάλανα νερά, με το πράσινο να κυριαρχεί και τους 2 μεγάλους ορεινούς όγκους δημιουργώντας έντονες εναλλαγές τοπίων, τα οποία συνυπάρχουν αρμονικά.

Είναι ένα νησί με πανέμορφη φύση. Τα κρυστάλλινα νερά, οι απέραντες παραλίες, τα αξιοθέατα, τα γραφικά εκκλησάκια την καθιστούν ιδανικό προορισμό για τις διακοπές σας.

Στη Νάξο υπάρχουν περισσότερα από 40 χωριά, καθένα με τον δικό του χαρακτήρα. Η Χώρα, η πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου. Στην «κορυφή» της Χώρας ξεπροβάλλει το Κάστρο: το επιβλητικό μεσαιωνικό κτίσμα που κατασκεύασε ο Ενετός Μάρκος Σανούδος, όταν δημιούργησε το Δουκάτο του Αιγαίου. Τα σπίτια της Χώρας, μέσα στα στενά ανηφορικά δρομάκια, αποτελούν την καλλιτεχνική συνεισφορά της κυκλαδικής και της ενετικής αρχιτεκτονικής στο νησί, με τα περίφημα αρχοντικά να ξεχωρίζουν για τη μεγαλοπρέπειά τους.

Τα περισσότερα χωριά βρίσκονται στο κέντρο και στο βόρειο μέρος του νησιού. Υπάρχουν πολλές διαδρομές για να περιηγηθείτε στην ενδοχώρα και να απολαύσετε τη μοναδική ομορφιά του νησιού.

Χωριά στη Νάξο που μπορείτε να επισκεφτείτε

Ποταμιά, τρία όμορφα χωριά στην εύφορη κοιλάδα.
Μέλανες, στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται ο Κούρος των Μελάνων.
Απείρανθος (ή Τ'Απεράθου), όμορφο χωριό με μαρμαρόστρωτα σοκάκια, σε υψόμετρο 650 μέτρων.
Κόρωνος, χτισμένη σε δύο αντικρινές πλαγιές, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Νάξου.
Κεραμωτή, όμορφο χωριό περιτριγυρισμένο από βουνοπλαγιές.
Χαλκί ή Τραγέα, άλλoτε διοικητικό κέντρο του νησιού με πολλές βυζαντινές εκκλησίες στην ευρύτερη περιοχή.
Φιλώτι, όμορφο χωριό περιτριγυρισμένο από ελαιώνες στους πρόποδες του όρους Ζας.
Σαγκρί με τα αρχαία μνημεία του, τις Βυζαντινές του εκκλησίες και τους πύργους.
Γαλήνη και Εγγαρές, ήσυχα και όμορφα χωριά στην εύφορη ομώνυμη κοιλάδα.

Αξιοθέατα

Porara Naxos Greece

Χάρη στην μακρόχρονη ιστορία της (κατοικείται συνεχώς από το τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ., η Νάξος είναι γεμάτη αξιοθέατα αρχαιολογικού, ιστορικού, θρησκευτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Αρχαία ιερά και λατομεία, μοναστήρια και εκκλησίες, πύργοι και κάστρα, μουσεία και παραδοσιακοί οικισμοί είναι μόνο κάποια από τα αξιοθέατα που θα συναντήσετε στην περιήγηση σας στην Νάξο και βέβαια την διάσημη Πορτάρα που δεσπόζει στο λιμάνι της Νάξου και είναι το χαρακτηριστικό της γνώρισμα.

Πορτάρα είναι η τεράστια μαρμάρινη πύλη ενός ναού που ξεκίνησε να χτίζεται περίπου το 530 π.Χ. Τη κατασκευή του ναού ξεκίνησε ο τύραννος Λύγδαμις ο οποίος φιλοδοξούσε να δημιουργήσει έναν ναό παρόμοιο με το ναό του ολυμπίου Διός στην Αθήνα. Στέκεται επιβλητική στο νησάκι "Παλάτια", που το 1919 συνδέθηκε με τη Νάξο.
Το Ενετικό Κάστρο υψώνεται στο κέντρο της Χώρας και κατοικείται από το 1207 μ.Χ. όταν κατασκευάστικε από τον Ενετό Μάρκο Σανούδο ο οποίος κατέλαβε μαζί με τους συντρόφους του 17 νησιά του Αιγαίου, ανακηρύχθηκε δούκας και όρισε ως έδρα του δουκάτου τη Νάξο.
Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μετά το Σαγκρί. Η περιοχή ονομάζεται Γύρουλας και ο ναός που είναι αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία κτίσματα της Νάξου. Κτισμένος τον 6ο π.Χ. αιώνα από λευκό μάρμαρο, δεσπόζει στο ύψωμα μιας εύφορης πεδιάδας με θέα προς τη θάλασσα και προς το βουνό του Ζα.
Ο ναός της Παναγίας της Δροσιανής, κατάλοιπο του ομώνυμου μοναστηριού, βρίσκεται στην ενδοχώρα της Νάξου κοντά στο χωριό Μονή και χρονολογείται κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Στο εσωτερικό, σώζονται αλλεπάλληλα στρώματα τοιχογραφιών, το νεότερο των οποίων χρονολογείται στο 14ο αιώνα και κάλυπταν το αρχικό στρώμα των τοιχογραφιών του μνημείου τον 7ο αιώνα. Πρόκειται για έναν από του παλαιότερους ναούς στα Βαλκάνια.
Άγιος Στέφανος (στο Τσικαλαριό), Παναγία Πρωτόθρονη, Άγιος Γεώργιος Διασωρίτης, Παναγία Ραχιδιώτισα, Άγιοι Απόστολοι (στο Μετόχι), Άγιος Ιωάννης Θεολόγος (στο Κεραμί).